2015270844.jpg

Projects / Projecten / GIGAFAC

Voor Nederlands klik hier > : STEUN ONS MET GEBED< GELD EN (EVENTUEEL) MEDEWERKING

For English click here > : SUPPORT US WITH YOUR PRAYERS < FINANCIAL SUPPORT AND POSSIBLY OTHER TYPES OF SUPPORT

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

1.000.000...

Vijf jaar na verschijning zijn er een miljoen exemplaren van de Nieuwe bijbelvertaling verkocht. Voor sommigen een aanleiding tot vreugde. Ik schrok. Is dat alles?

Al zou Nederland slechts een miljoen Christenen tellen van boven de twaalf, dan had dat miljoen in de eerste maand na verschijning van de NBV bereikt moeten worden. En elk jaar daarop weer een minstens een half miljoen. Een gemiddelde, dagelijks gebruikte Bijbel, gaat hooguit enkele jaren mee, voordat hij ontoonbaar is geworden.

Goed, velen gebruiken andere vertalingen. Maar daar staat tegenover, dat meelevende gelovigen gewoonlijk meer dan één Bijbel bezitten. En liefhebbers van andere vertalingen zullen vaak een NBV ter vergelijking en verklaring benutten. Want liefde voor de Bijbel brengt de wens naar het beter begrijpen van dat Boek met zich mee.

Een miljoen? Een teken aan de wand! Onder degenen, die nog staan ingeschreven bij vooral PKN en de RKK, zijn niet veel Christenen. Of kun je Christen  zijn zonder liefde voor het Woord? Dat betekent ook dat er onder de niet-christenen vrijwel geen kennis is van de grootste religie op aarde, en ook van ons land, en nauwelijks de behoefte om dat te veranderen. Dat betekent bovendien, dat kerken niet in tel zijn, en niet in staat om zelfs maar een redelijke belangstelling op te wekken onder hun eigen leden noch buitenstaanders.

Is het echt zo, dat er op 1250 exemplaren van De Telegraaf slechts één Bijbel wordt verkocht? Dat de marketing van Het Beste of Donald Duck meer mensen bereikt dan het Bijbelgenootschap? Dat velen de Christelijke Basisschool verlaten, zonder een Bijbel te krijgen? Het is tijd om te huilen!

Bram Krol

Bron: Uitdaging nov. 2009