aelv-3.jpg

VERSLAG van de reis van Bram krol naar NEPAL, febr./maart 20918

 

Een uitstekende reis, goed voorbereid en erg druk. De nieuwe directeur Surya Sashankar heeft een enorme werklust en een gezonde visie. Ook de andere leiders (Santosh Ranapali uit Damak en Saroj Chhettri uit Kathmandu) ontwikkelen zich goed.

 

Evangelisatie

Nog niet eerder maakten we zoveel vrucht mee op het evangelisatiewerk. De vorige reis was al een topper, maar nu zagen we met 62 mensen die aangaven Christus te willen volgen zelfs het drievoudige van toen. In een dorp, grenzend aan het Chitwan National Park (Lamitar) maakten zelfs 25 personen gelijktijdig deze stap, voornamelijk mensen uit de Chepang stam. In Salakpur (nabij Itahari in het oosten van het land) konden we een nieuwe geloofssamenkomst starten. Daar kwamen 9 mensen tot geloof! Datzelfde gebeurde in Gauradaha, met mensen die we al lang kennen uit twee dorpen (o.a. Dimdhime) en nieuwe belangstellenden uit dit stadje. In Gauriganj, weer 12 kilometer verder naar het zuiden, zal waarschijnlijk ook een samenkomst beginnen, want daar staan 10 – 15 mensen klaar om het geloof in Christus te aanvaarden. Evangelisatiewerk in het westen van het land (in Baansgadi e.o., op 40 km. ten westen van Nepalganj) werd ook bijzonder gezegend. 8 mensen vonden daar op zeer overtuigende wijze hun heil in Christus.

 

Gemeentegroei

Door een plotseling uitgeroepen wilde, landelijke staking, was er geen vervoer naar het dorp Shergunj (liggend in het Chitwan National Park), waardoor de beoogde Gemeentegroei conferentie niet door kon gaan. (In plaats daarvan hebben we met vrucht geëvangeliseerd. Er kwamen 4 mensen tot geloof).

 

Nieuwe potentiële medewerkers

Eén van de dingen die we bekijken is of we goede werkers ontmoeten. Dit keer waren dat ds. Chitra Dura uit Kathmandu. Hij is de eerste gelovige van zijn stam, de Dura (7 á 8000 mensen slechts, verwant aan de Gurungs). Hij zou in aanmerking kunnen komen voor het opzetten van de nazorg in Shergunj, evangelisatie en nazorg onder de Durastam in Lamjung en voor nazorg in Kathmandu. In Sarandara ontmoetten we de onderwijzer Noresh Angdembe, een Limboo, die op eigen houtje al enorm veel evangeliseerde in het district Paachtar, zonder dat iemand hem daartoe aanzette. We denken zijn hulp nodig te hebben in Sarandara, waar hij dichtbij woont. In Beldangi, een vluchtelingendorp in de nabijheid van Damak, kwamen we ds. Michael Diwali tegen. Hij heeft al zeer veel mensen tot Christus mogen leiden, vooral vluchtelingen die nu in Amerika of Nieuw Zeeland wonen. Verder heeft hij ooit een gemeente opgezet onder de Chepangs in Mawakanpur. Hij zocht al samenwerking met Santosh, en we hebben goede ervaringen met hem. Hij speelt ook gitaar en zingt en componeert liederen. Al deze mensen hebben we een onbetaalde proefperiode aangeboden, hoewel Chitra per direct financiële ondersteuning nodig heeft. (Andere potentiële medewerkers vielen tegen en met hen gaan we niet door.)

 

Nazorg

Op twee plaatsen lopen al nazorggroepen met het nieuw vertaalde nazorgboekje: Damak en Dhimdime. Binnenkort worden in die plaatsen nog weer twee groepen gestart, terwijl we ook in Sarandara, Beldangi, Taksar en enkele plaatsen in het midden/westen van het land willen beginnen). Er is ook een grote belangstelling voor van onze drie werkers in India, zodat we al snel voor een vertaling in het Hindi moeten zorgen. Na een korte proefperiode van nog enkele maanden, kan het nazorgboekje in het Nepalees gedrukt worden. (Nu werken we met fotocopieën).

 

Projecten

Lakhanpur: Nieuw begonnen met geld van de Geref. Kerk te ’s-Gravendeel.  Onderwijs en kinderclub – waaraan 40 kinderen meedoen. Er is een lokaal comité voor dit werk opgesteld, dat erg enthousiast is. Iemand heeft een lapje grond ter beschikking gesteld voor de bouw van een eenvoudig schooltje/zaaltje (bamboe en houten palen voor de ombouw, maar met een golfplaten dak).

Sarandara: Er is een wekelijkse samenkomst  van de grond gekomen. Deze zal nog wat meer mensen aantrekken nu de directeur van de middelbare school en zijn vrouw, een onderwijzeres die voorheen bekend stond als de beste zangeres van oostelijk Nepal het geloof hebben gevonden.  Het totaal aantal gelovigen dat meedoet ligt op ongeveer 15.

Dhimdime: Het werk met onderwijs, bijlessen en de kinderclub gaat door. Nu zijn er nog 20 á 25 kinderen die meedoen. Hun schoolresultaten zijn uitstekend – en dat voor kinderen uit de armste milieus! Enkele van de oudere tieners zijn tot geloof gekomen. Ze zijn te oud voor het kinderwerk, maar worden nu de voortrekkers in de nieuw gestichte christelijke samenkomst in het nabijgelegen (2 km.) stadje Gauradaha.

Bijenproject Ilam: Samen met drs. Taramani Khatiwada, die de directeur is van een coöperatie van 60 – 100.000 arme tot zeer arme boeren, willen we een training opzetten voor arme boeren uit zijn dorp nabij de stad Ilam. Hun vorm van bijenteelt is nog weinig praktisch, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend vanwege de aanplant van kiwibomen. De opbrengst van de honing kan een goede bijdrage leveren aan de rentabiliteit van de boerenbedrijfjes. Bovendien opent Taramani honderden deuren voor het Evangelie, door het goede getuigenis dat hij geeft en zijn grote populariteit.

 

Chepang stam en de Bankariya’s

De Chepang stam staat bekend als de één na meest primitieve stam van Nepal. Duizenden Chepangs wonen nog in grotten; anderen in kleine huisjes zonder ramen, rookkanaal, bed, stoel of tafel. Ze hebben een eenzijdige, armelijke voeding. Een minderheid leeft in betere omstandigheden. De mensen zitten en slapen op de (in de winter koude) grond. Deze stam telt tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Mede door hun maatschappelijke verworpenheid is meer dan 60% van hen christen geworden. We hebben enkele van hun afgelegen dorpen bezocht. Sommigen, die in het vlakke gebied van het Chitwanwoud wonen, leven na de grote overstromingen van najaar 2017 onder tentzeilen, uiterst primitief. In dat gebied woont ook een stam die in ontbinding is. Slechts 2 van de ruim 200 Bankariya’s kennen hun eigen taal nog. Ze gaan momenteel op in de Chepangs. Het zijn bosbewoners, verzamelaars nu overgaan op eenvoudige landbouw. Driekwart van hen is christen geworden. Tijdens ons bezoek kwam de meest ontwikkelde van alle Bankariya’s tot geloof, een meisje dat klas 10 heeft afgerond (MAVO in Nederland).

 

Nepal als zendend land

Vanuit Nepal ondersteunen we zendingswerk in India (Bihar: 2 werkers en Uttar Pradesh, 1 werker) en in China, in een gebied pal ten noorden van Kathmandu. De afgelopen 2 maanden zijn in Bihar zeker 15 mensen tot geloof gekomen, en in de omgeving van Benares ook 6 mensen. De werker daar, Ram Nath, ontwikkelt zich tot een sterke evangelist. Zijn persoonlijke visie is dat hij 300.000 mensen tot geloof wil zien komen. In Ti*b*et werken we voorzichtig, middels iemand die de taal uitstekend spreekt, de cultuur kent, de traditionele muziekinstrumenten bespeelt en de religie door en door kent als ex-lama. De eerste diepgaande contacten met de bevolking zijn gelegd.

 

Politiek

De omstandigheden voor de christenen en de vooruitzichten op een blijvende vrijheid van religie zijn aanzienlijk verbeterd, nadat de regerende partijen in december werden verslagen door de linkse partijen. Deze zijn op China georiënteerd in plaats van India, en respecteren (vooralsnog) de neutraliteit van de staat.

 

Algemeen

Ons werk groeit en bloeit en ontwikkelt zich op vele fronten. Zo ontstond er in december j.l. een klein reveil in Oorlabari (7 km. ten westen van Damak). Sindsdien heeft de kleine gemeente daar nieuwe samenkomsten gesticht in twee nabijgelegen dorpen. Er is een nieuw zendingsélan ontstaan. In Bhojpur gaat, vanuit de plaats Taksar, het werk gestaag door. Arjun Yogi wordt daarbij bijgestaan door zijn vrouw en Tulasi Ranapahelli, de dochter van Tej, de eerste gelovige in dat dorp. Velen zijn erg geïnteresseerd. In januari kwam weer iemand tot geloof. Er is een terreintje gevonden om een kerkje te bouwen.

Verder hebben we een samenkomst belegd met al onze werkers (op één na) in het oosten van Nepal en het aangrenzende Bihar, in totaal 17 mensen. Dat was een bewogen en inspirerende samenkomst.

Het was werkelijk een wonder dat we meemaakten met de reis van begin 2018. We konden nauwelijks geloven wat we zagen en hoorden, in een land dat enkele maanden daarvoor nog openlijk sprak over het systematisch opzetten van een christenvervolging…

 

Bram Krol

19-3-2018