2015270844.jpg

 

Gorinchem, eind april 2017

 

Beste vrienden,

HatsJekiedee, daar ben ik weer. Zo vaak val ik je niet lastig, maar even bijpraten is wel zo leuk. Even moet ik eruit breken. Mijn kop zit vol van studie over de stam Dan uit Ivoorkust. Ik ben bezig een wetenschappelijk artikel erover te schrijven, maar af en toe krijg ik er koppijn van. Interessant hoor, maar intensief. Dus nu even iets ontspannends. Een babbeltje.


Of ik nog leef? En of! Het afgelopen jaar heb ik me aardig geweerd. Een motorrijbewijs gehaald, een beetje overjarig, maar het was best leuk. Had ik nodig voor Nepal. En ik heb geleerd het Devnagari schrift te lezen (gebruikt in Nepal en India). Dat is trouwens ook iets om hoofdpijn van te krijgen, maar het is gelukt. Elke dag doe ik wat leesoefeningetjes. En ik ben begonnen de hindoefilosofie te bestuderen, je weet wel, van karma, atman, bhakti en brahman. Heel interessant. Ik kan dat goed gebruiken.


Hoe het met mij gaat? Sommigen zeggen er dan nadrukkelijk bij: “Ja, ik bedoel jouzelf.” Ik praat liever over mijn werk, zoals je weet. Ik word wat ouder, maar dat wil nog niet goed tot me doordringen. Als ik iemand wil uitleggen waar ik woon, zeg ik: “Kijk maar waar de meeste bloemen staan.” Geregeld zoek ik mensen op, soms met een pastoraal motief, meestal zo maar. Of eten bij zus Bartalien of één van mijn kinderen. Gewoon, leuk. Wel ga ik op in mijn werk; dat betekent veel administratie en communicatie. Geen onderwerp van gesprek. En, het belangrijkste, ik houd van de Heer. Zo dikwijls vind ik nieuwe, mooie en verrukkelijke gedachten in de Bijbel. Dat verwerk ik dan weer in een preek, dan hier, dan daar – voor de afwisseling een keertje in Luxemburg bij de Ned. Protestantse Gemeente, maar ook in Rotterdam, Hilversum of een dorp ergens in het land. En voor mijn vertier kom ik een heel end met de fiets. Voor 100 km. draai ik echt mijn hand niet om. Ik ploeter geregeld Tiel of Loon op Zand voorbij, of Oudewater om de route eens te verleggen. Enkele kleinkinderen willen graag een keertje met me roeien in de Biesbosch. Ik heb er al zin in.


Even een blik op mijn weblog. Ja ja, daar houd ik me ook mee ledig, al begrijp ik geen snars van computer en/of Facebook. Het is een manier om iets te laten horen en mensen een christelijke kijk op wereld en leven mee te geven. Ruim 2500 ‘hits’ dit keer, dat is uitzonderlijk veel. Ik sta paf. Als ik over de actualiteit schrijf, schiet het aantal lezers de lucht in. Maar als het over de zending gaat, soms zelfs regelrechte godswonderen en geestelijke opwekkingen, blijft het aantal lezers laag. Is dat ook een teken van de geestelijke beklemming en godsverduistering die over ons land ligt? Toch ben ik blij met elke lezer. Wie weet mag ik hem of haar een klein zetje in de goede richting geven, hemelwaarts bedoel ik.


Altijd maar organiseren, informeren, bedelen om geld, plannen maken. Dat is het lot dat me trof, en ik ben er dik tevreden mee. Ik mag gelukkig ook zien waar ik het voor doe. Op twee plaatsen in Nepal is een kleine volksbeweging naar Christus gaande. Ik moet denken aan de burgemeester van Peltimari, die ik vorig jaar een Bijbel gaf. Bij de opening van een kerkje hield hij een toespraak, doorspekt met bijbelteksten en eindigend in de oproep aan ieder om tot Christus te komen. Zou hij dat zelf openlijk doen (niemand kent de diepten van zijn geest…), dan kan hij inpakken bij de overheid. Zo is het nog wel in Nepal; we weten niet hoe lang we daar nog vrij kunnen werken. In Ivoorkust zien we enorm veel vrucht onder de stam Dan. O.a. twee burgemeesters doen mee met de nazorglessen. Overal in dat land vragen kerken om onze steun. Ze zien gewoon de waarde ervan. Gemeentegroei is geen vrome wens. Het werkt echt! En zo leid ik dan 50 full- en partimers in 4 landen. Ik houd erover op. Dat kun je desgewenst lezen op mijn weblog en -site (reisverslagen bijv.)


Zo ga ik zo zorgeloos mogelijk verder. Nou ja, dat betekent dat ik tot vandaag niet weet of de tweede reis die voor de zomer op mijn programma staat ook echt door kan gaan. Er is nog geen geld voor. Ik probeer de zorgen aan de Almachtige over te laten, maar dat lukt me nog niet zo goed. Bovendien gaat die reis D.V. naar een land waarvan ik de naam maar niet noem (dit komt ook op internet te staan), waar mijn leven werd bedreigd. Door de autoriteiten… Of ik er zin in heb? Ja en nee. Momenteel zijn daar veel onlusten. Als die niet luwen, gaat het feest niet door. Maar als het wel lukt? Dan ligt er een prachtig programma te wachten van echt, puur pionierswerk.


Genoeg gekletst. Nu is het woord aan jullie. Nog even. Als het goed is wordt voor het eind van mei het boek Jesus Multinational in de V.S. uitgegeven. Betekent dat ook daar lesgeven? We zullen zien. En misschien vind je het leuk om te horen dat een nazorgboekje, Opbouw, dat het destijds in Nederland goed heeft gedaan, net weer herdrukt is met 5000 nieuwe exemplaren in het Frans in de Elfenbeinküste oftewel Côte d’Ivoire. Het wordt nu ook in het Nepalees vertaald, en in het Yacouba, de taal van de stam Dan, en we maken al plannen voor een vertaling in het Hindi. Nee, stilzitten is me (God zij dank) nog niet gegund. Straks, als met enkele weken het artikel over de stam Dan af is (in het Engels), moet er meteen een gepopulariseerde Franse brochure van komen. Daar is veel vraag naar.


Ik ga nog even wat taallesjes doen. En dan al vast een paar aantekeningen maken voor een weblog met nieuws uit Ivoorkust en enkele heel interessante dingen over de diktatuur die ik vrees, ergens hartje Afrika. Maar dat is al lang gepubliceerd voordat jullie mijn brief ontvangen. Ja, een brief. Duur, maar effectief. Er stroomt zoveel info via het internet, dat zelfs persoonlijk nieuws tot niets wordt gereduceerd, een klik van de ondergang verwijderd… Vandaar.
Jay Massih, vrienden (de groet van de Nepalese christenen: “Prijs de Messias”). God is goed, het leven is mooi en de wonderen zijn de wereld nog niet uit. A Dieu!

Groet en Gode bevolen, 

Bram Krol

 

O ja, als je me wilt steunen, doe dat dan via Stichting Facilite (zeg maar: mijn stichting). Dan kan ik erop uit en een zegen verspreiden in oerwouden en bergen, miljoenensteden en gehuchten.
NL61RABO0129865079 t.n.v. Stichting Facilite