Top_projecten.jpg

ZENDINGSNIEUWS van Stichting FACILITE

 

Stichting Facilite begeleidt en controleert het werk van Bram Krol in negen landen (situatie maart 2023). De laatste jaren heeft dit werk een enorme vlucht genomen. In die verschillende landen werken vele honderden vrijwilligers mee. Maar al eerder waren er grote gebeurtenissen, zoals de doorbraak van het Evangelie onder pygmeeën in het centrale gedeelte van de Dem. Rep. Congo, de bekering van mogelijk meer dan 170.000 mensen in 17 jaar (in Congo), nieuwe geestelijke doorbraken onder de stam Dan in het westen van Ivoorkust (op de grens met Liberia) en recent een grote beweging onder de Kirati stammen in Oost-Nepal. De Stichting kent drie leidende principes voor haar werk:

  1. Vorming van predikanten en lokale kerkelijke leiders ter wille van gezonde gemeenten en een sterk evangelisatiewerk (Gemeentegroei e.a. onderwerpen).
  2. Het verschaffen van brochures en boeken om het voorgaande te ondersteunen.
  3. Directe evangelisatie, vooral daar waar anderen niet komen.

 

Stichting Facilite is afhankelijk van giften. De gevers zijn veelal mensen die sterk meeleven met de werkzaamheden van de Stichting, en die als het ware behoren bij het zendingswerk. Is er geld, dan kan er van alles gedaan worden. Ontbreekt dat, dan staan belangrijke taken opeens stil, zoals nieuw drukwerk, reizen van Bram Krol, conferenties. Maar de zendingsteams in de verschillende landen gaan altijd door met hun getuigenis. Wie meer wil weten kan altijd bij ons informatie opvragen, zowel over projecten, de voortgang van ons werk en de reizen van Bram Krol als over de financiële situatie en dringende behoeften. (Op dit moment, eind maart ’23, zitten we in een behoorlijke dip…)

 

Blijf op de hoogte via het weblog van Bram Krol met geregeld nieuwe informatie.

+++++++++++++++

CONGO, 26-11-‘23

Pygmeeën. In november 2023 is een team van 5 man naar de pygmeeën (het Twa volk) gereisd in de Maï-Ndombe, omgeving Oshwe. 55 mensen zijn getraind voor evangelisatiewerk, en tien van hen krijgen nog een verdere vorming in Idiofa, waar ze te voet heen moeten (350 à 400 kilometer!). Zij worden de leiders van het team. Onder hen zowel pygmeeën als Bantoes. Tijdens die reis zijn 260 pygmeeën tot geloof gekomen. Het was een uitermate zware reis.

 

CONGO, 26-11-‘23

Bijbels. Ons team is bezig 20.000 City Bibles te verspreiden (Nieuwe Testamenten) in het Lingala en het Frans. Er is een schreeuwende behoefte aan Bijbels. Het Bijbelgenootschap kan ze nauwelijks leveren, en dan ook nog tegen een veel te hoog bedrag.

 

CONGO, 23-11-‘23

Goma. In het onrustige oosten van het land (o.a. met de steden Goma en Bukavu), waar tal van strijdgroepen zijn en waar veel doden vallen, gaan deuren voor ons open. In dit gebied wordt het Swahili gesproken. Dat opent ook deuren naar Tanzania, Uganda e.a.

 

GUINEE, 26-11-‘23

Maurice. Onze evangelist Maurice Kamano zag in november meer dan 100 mensen tot geloof komen, die allen worden opgevangen in kleine groepen. Het levensonderhoud van Maurice wordt betaald door een gemeente in Abidjan (Ivoorkust).

 

IVOORKUST, 26-11-‘23

Kringleiderstraining. Ds. Alfred Zranpiemi houdt begin dec. ’23 een tweede grote kringleiderstraining, voornamelijk bestemd voor gelovigen uit de stam Dan, maar ook voor een heel aantal gelovigen (100- 150 deelnemers) uit de stam van de Guéré. Bij de stam Dan doen ongeveer 4000 mensen met de nazorggroepen mee.

 

TOGO, 26-11-‘23

Start! Op 27/11komt ds. Philippe Makaye aan in Togo op uitnodiging van een honderdtal predikanten om daar les te geven over Gemeentegroei. Evangelisatie en nazorg door nazorggroepen.  

 

NIEUW, 26-11-‘23

Maleisië, Brazilië, Angola en Burkina Faso. Deze vier landen hebben dringen gevraagd om ons werk. Vooral de persoonlijke evangelisatie gekoppeld aan nazorg-bijbelstudies spreekt erg aan en lijkt te voorzien in een grote behoefte.

 

LIBERIA, 26-11-‘23

MonroviaDs. Charles Bahi uit Ivoorkust heeft de verantwoordelijkheid voor een goede opzet van ons werk in Liberia. Samen met Bram Krol reist hij van 28 nov. – 10 dec. ’23 naar dat land om vooral in de hoofdstad Monrovia te werken. De stad is in 9 zones ingedeeld, en stap voor stap worden in elke zone trainingen en conferenties over Gemeentegroei gehouden.

 

INDIA, 26-11-‘23

BombayEvangelist Ram Nath is de laatste week van november in Bombay, voor de 2e keer dit jaar, om nazorggroepsleiders op te leiden. Enkele honderden, overwegend jonge mensen, zien daar een grote taak in. Verder breidt het aantal nazorggroepen in drie noordelijke deelstaten zich uit, evenals in New Delhi. Binnenkort zal er ook een begin worden gemaakt met ons werk in Manipur en Assam.

 

INDIA, 26-11-‘23

Nazorg. De tweede druk van ons nazorgboekje in het Hindi komt dezer dagen van de pers. Ook is er een vertaling verschenen in het Santali, gesproken door meer dan tien miljoen mensen. Onder die stam zien we veel openheid voor het Evangelie.

 

NEPAL, 26-11-‘23

200 nieuwe groepen. Ten gevolge van een reis in oct./nov. zijn verspreid over west- en oost-Nepal ongeveer 200 nieuwe nazorggroepen van start gegaan. De betrokken werkers doen hun best om nog voor het einde van dit jaar het aantal te verdubbelen! Zorgwekkend is de toenemende spanning tussen religieuze groepen, vooral ten gevolge van Hindoe-extremisten.

 

NEPAL

De Santal stam. In Nepal wonen ongeveer 55.000 Santali. De laatste jaren worden velen Christen. Dat heeft te maken met het feit dat de Santali worden beschouwd als outcasts. Dat wil zeggen, ze zijn in de ogen van de leden van de ‘hoge kasten’ minder waard dan een hond. Ze bezitten meestal geen grond, en werken als losse arbeiders in de landbouw en de wegenaanleg. Ze hebben nu in de gaten dat degenen die gelovig worden een beter leven krijgen dan de anderen en dat ze niet sterven vanwege de wraak van de geesten (vanwege het verlaten van hun eigen, animistische religie) en ook niet worden weggejaagd uit hun huizen. Nu durven steeds meer mensen Christen te worden. Dat zijn er al ongeveer 16.000, en hun aantal neemt snel toe. Wij zijn betrokken bij deze beweging, die zich nu ook uitbreidt naar In-d-ia.

              Onze nazorgmaterialen (nazorgboekje en een handboek voor de kringleiders) is sinds februari ’23 vertaald in het Santal. Alles wordt nu nog bijgewerkt, maar zeer binnenkort kan de eerste druk van het nazorgboekje van de pers rollen (kosten: nog 550 euro; het vertaal- en typewerk is al betaald). Het zal vooral veel in de In-d-iase deelstaat Bi-h-ar worden gebruikt; maar we hebben ook al contacten gelegd in Jh-ark-hand. We willen nog verder uitbreiden. De motor achter dit werk, ds. Suresh Marandi (Biratnagar, Nepal) zou graag tijd vrijmaken om ook in Or-is-sa en Bangladesh een beweging met kleine bijbelgroepen op te zetten. Dat is een uitstekend middel om alle bijna tien miljoen Santali met Gods Woord te bereiken.

 

De stam van de Rajbansi. (Nepal)  Er zijn meer dan 2,5 miljoen Rajbansi, die grotendeels in In-d-ia en Bangladesh wonen. Maar er wonen ook enkele tienduizenden in zuidoost-Nepal. Onder hen is Jitni een motor. Ze heeft al 20 nazorggroepen helpen opzetten met nieuwe gelovigen uit haar stam. Binnenkort reist ze naar Bangladesh, waar ze geboren is, om ook daar kringen op te zetten. Daarvoor zal ons nazorgboekje in het Bengaals moeten worden vertaald. Kosten, inclusief vertaling, typewerk, opmaak en de eerste 1000 exemplaren: 1450 euro.

 

Nazorg in Nepal: Honderden nazorggroepen zijn het afgelopen jaar begonnen, overal in Nepal, van het verre westen tot aan de oostelijke grens met In-d-ia. De meeste deelnemers zijn nieuwe gelovigen, en dat zijn er samen duizenden! De tweede druk (10.000 exemplaren van een klein boekje) in het Nepalees is bijna op – en een derde druk (ook weer 10.000x) moet nu snel volgen. Kosten: 4115,00 euro voor een geheel nieuw ontwerp, het drukken en de transport- en opslagkosten.

 

Bhojpur district. (Nepal) In het dorp Taksar is een kleine gemeente gesticht. Evangelist is Arjun Yogi. Hoewel er al meer dan 60 mensen tot geloof zijn gekomen, telt de gemeente slechts 35 mensen, zonder de kinderen. Velen zijn uit het dorp vertrokken door een apenplaag. Alles wat op het land groeit wordt opgegeten door die beesten. Verder is er een probleem dat overal in Nepal speelt. De meeste jongere mannen vertrekken naar het buitenland om geld te verdienen.

 

Andere ‘ open deuren’ in Nepal. We werken met tal van stammen en kasten in veel plaatsen. Onze evangelist Dil Magar (Bardiya, West-Nepal) heeft in vier jaar tientallen mensen tot geloof zien komen. Hij heeft een kleine gemeente in zijn dorp gesticht, met nu al vijf dochtergemeenten. Verder heeft hij kringleiderstraining gegeven in tal van plaatsen, tot ver buiten zijn eigen dorp, waaruit meer dan 30 groepen met nieuwe gelovigen zijn voortgekomen. Bedenk dat de gemiddelde kring daar 10 -12 deelnemers trekt.

              Via Gita werken we met nazorggroepen onder de kaste (en ook: stam) van de Majhi, die vooral in de districten Mawakanpur en Ramechhap wonen. Ook zijn we betrokken bij een grote beweging naar Christus onder de kleine stam van de Dhimal )(een mongoloïde stam, verwant aan de Rai. Beide stammen tellen 25-35.000 mensen).

              We hebben intensieve contacten met de geestelijke leider van de Kirati stammen (ruim twee miljoen mensen, van wie een kwart als animist kan worden beschouwd, een kwart als Hindoe en de rest heeft een min of meer monotheïstisch geloof, maar weinig inhoudelijk afgebakend. Er is een bijzondere beweging onder hen gaande. Het is nog niet erg duidelijk hoe dat verder gestalte zal krijgen.

              Het lijkt erop dat er sinds Kerst ’22 een beweging op gang is gekomen onder de oostelijke Chowdhari’s (ongeveer 80.000 mensen), uit de districten Morang en Saptari. In maart ’23 hadden we de wonderlijke ervaring dat onder de 36 deelnemers aan de vorming voor nieuwe nazorg groepsleiders de overgrote meerderheid niet bij een gemeente hoorde. In die stam kun je de grootste problemen krijgen als je Christen wordt, en dat kan zelfs de dood betekenen. Maar het begin van een grote beweging naar Christus lijkt al zichtbaar te worden. Motor is de jongste zoon van onze evangelist Santosh uit Damak, die daar als leraar werkt.

 

 DEM. REP. CONGO

Mwanda (prov. Congo Central). Eind maart ’23 namen 300 mensen (135 predikanten) deel aan een grote kringleiderstraining. Mwanda ligt aan zee, vlakbij de landtong die Banana heet, waar eind 19e eeuw de eerste evangelische zendelingen in het land aankwamen.

 

Cabinda (Angola). Vanuit Mwanda is onze Congolese directeur, ds. Bernardin Luswa, gestart met kringleiderstrainingen in het Portugeestalige Cabinda, eind maart ‘23. De eerste stappen van ons werk in Angola worden voorlopig begeleid vanuit Congo.

 

Luozi (Congo Central). De stad en het district heten hetzelfde. Er wonen bijna 200.000 mensen. Het ligt tegen de Congo rivier aan en grenst aan Congo Brazzaville. Dit is het enige gebied in Congo waar meer mensen overgaan tot het animisme dan tot het Christelijke geloof. Dat heeft o.a. te maken met een culturele en politieke leider die het oude geloof tot het enige acceptabele heeft uitgeroepen voor elke inwoner van zijn district. Er zijn kerken verbrand en predikanten en priesters in elkaar geslagen. Eind maart en begin april ’23 hoopt ds. François Mufokoto er een training voor evangelisatie en nazorg te geven. Op die manier hopen we velen te winnen voor Christus.

 

Pygmeeën, gebied van de Mai-Ndombe, centraal in Congo gelegen. In mei/juni hoopt Luswa erheen te reizen, en op die reis lokale werkers (vrijwilligers) aan te stellen voor evangelisatie en geestelijke begeleiding. Veel pygmeeen staan erg open voor het geloof. Omdat ze als slaaf worden behandeld door de bantoe bevolking, vind je hen niet in de kerken in dat deel van het regenwoud. We hebben al honderden pygmeeën in dat gebied (rondom het bestuurscentrum Oshwe) tot geloof zien komen.

 

IVOORKUST

Kinderbijbel Frans-Bété. In Gagnoa werd in een grote bijeenkomst op 22 april ’23 deze prachtige kinderbijbel (gedrukt in Egypte) aangeboden aan een groot publiek van autoriteiten en predikanten. Dat werd door de lokale kerken als het beste moment daarvoor uitgekozen. Hij is bestemd voor de Bété stam (2,5 miljoen mensen) in het westen van Ivoorkust. Het is de bedoeling de mensen, en vooral de gezinnen, veel meer bij de Bijbel te bepalen. Naast de verspreiding van deze kinderbijbel zetten we ook in op de stichting van tientallen kleine groepen om de Bijbel te bestuderen. Die groepen worden - als vanzelf -  centra voor evangelisatie.

 

Stam Dan.  Door voortdurend evangelisatiewerk en de inzet van ongeveer 120, vaak heel grote, nazorggroepen hebben we nu meer dan 4000 mensen (de meesten daarvan kwamen pas dit jaar tot geloof) aan de bijbelstudie gekregen. Een grote hulp zijn de radio-uitzendingen, uitgezonden via FM-stations, in de eigen taal (het Yacouba). Dat wordt verzorgd door Trans World Radio. Alleen al door deze uitzendingen zijn de afgelopen drie jaar 1000 à 1500 mensen tot geloof gekomen.

 

Eén van onze drie leiders in Ivoorkust, ds. Charles Bahi, hield een evangelisatie-actie in een dorp vlakbij Abidjan, 16-19 maart ‘23. 55 mensen gaven te kennen Christus te willen volgen. Zijn collega, ds. Philippe Makaye, had een evangelisatie-actie in de buurt van Agboville (80 km. ten noorden van Abidjan), waar 48 mensen tot geloof kwamen. We zijn een door en door evangeliserende beweging geworden in Ivoorkust.

 

In het zuiden van het gebied van de stam Dan ligt een klein dorp, Kouiyatoueu, dat halverwege de maand maart ’23 besloot te breken met het animistische stamgeloof. Massaal doet het hele dorpje (100 volwassenen en tientallen jongeren) nu mee met de nazorgbijbelstudies. In een dorpje in het noorden van het stamgebied, Diouziamba, werd in dezelfde tijd een nazorggroep opgezet met 27 kersverse nieuwe gelovigen.

 

Abidjan. Lange tijd was het moeilijk om de kerken in de grootste stad van Ivoorkust (en één van de twee hoofdsteden van het land) warm te krijgen voor onze conferenties en trainingen. Maar nu zijn onze lessen zo aangeslagen, dat er tientallen verzoeken uit die ‘verwende’ stad binnenkomen. Mensen zien dat het werkt, wat we hen leren. Tal van kerken evangeliseren nu veel meer dan voorheen, en veel effectiever, met een gedegen nazorg.

 

IN-D-IA

Deelstaat Bi-h-ar. In Bi-h-ar werken ds. Victor en evangelist Prakash. Beiden horen bij de Santali stam, en ze kunnen onder hun stamgenoten redelijk vrij werken, zolang ze hun eigen taal gebruiken. Maar ze moeten erg uitkijken. Het Hindoe-fanatisme is groot. Geregeld worden andersdenkenden in elkaar geslagen. Zij zagen in de eerste tien weken van dit jaar 20 mensen tot geloof komen. Nu starten ze met nazorggroepjes - en dat zou hun werk aanzienlijk kunnen versnellen.

 

Deelstaat Ut-ta-r P-rad-esh. Evangelist Ram Nath heeft zich ontplooid tot een onverschrokken werker. Hij heeft een dag gevangen gezeten en werd door de politie – zoals daar de gewoonte is… - in elkaar geslagen op beschuldiging van evangelisatie. Tijdens een kerkdienst werd hij meegenomen. Maar hij hield zijn mond niet, ook niet in de politiecel. Nu is hij weer vrij, en de aanklacht (die overigens wel klopte) is onontvankelijk verklaard. Maar hij loopt steeds gevaar. In en rondom zijn dorp zijn nu meer dan 300 gelovigen, allen de afgelopen vijf jaar tot geloof gekomen.

 

Ook in West- Ben-gal-en zijn we met nazorggroepen begonnen, eerst in Changay (met een Lepcha bevolking), in het noorden, op de grens met Si-k-kim. Daar werkt Monoj met ons mee, die in drie jaar in dat dorp 120 mensen tot geloof zag komen door zijn getuigenis. Binnenkort beginnen we ook met groepen in o.a. Jaygaon, op de grens met Bhutan, met Nepalees sprekende mensen, net als in Changay.

 

GUINEE

In de gebieden rondom de steden Coyah en Kindia (niet zo ver van Conakry, de hoofdstad) is evangelist Maurice met meer dan twintig nazorggroepen gestart met meer dan 200 deelnemers. Hij ziet enorme mogelijkheden om op deze manier te werken. In het hele land zijn er nu al 150 nazorggroepen, alle gestart sinds december ‘ 22.

 

In Conakry is een oud-minister tot geloof gekomen, een moslim, die nu twintig mensen uit zijn familie vormt in de kennis van de Bijbel. Ook hij is een contact van Maurice.

 

LIBERIA

 Monrovia-1. Vooral de jonge predikanten Mark en Immanuel zijn enorm aan de slag met nieuwe nazorggroepen. Naast hen werkt ook ds. Isaac mee.

 

Monrovia-2. De Evangel Universiteit is ‘weg’ van onze aanpak en onze materialen. De theologische faculteit nodigde ook een stuk of dertig predikanten uit toen wij er in februari ’23 lesgaven over Gemeentegroei principes. Van de 70 deelnemers waren er 60 predikant. (De meeste studenten zijn al lang predikant voordat ze een studie kunnen bekostigen).

 

Buchanan. In de tweede stad van het land, Buchanan, hadden we (net als in Monrovia) een druk bezochte Gemeentegroei-conferentie. In totaal deden er in beide steden 170 mensen mee, van wie 66 predikanten.