Columns van Bram Krol

Hup, Hollande, hup
Zijn achternaam getuigt van een redelijk goede afkomst - als ik me niet vergis – en zijn voornaam laat zien dat hij de kunst van de culturele aanpassing verstaat. Zijn gedrag trouwens ook. Hij zwemt in het Franse presidentschap als een vis in het water. Net als zijn voorgangers, al vele tientallen jaren lang, speelt hij een aardig deuntje mee in de duisternis van de nacht. Maar naar ‘s lands wijs, ’s lands eer, zegt Hollande: “Dat is slechts privé.” Niet mee bemoeien, dus…
Maar zelfs in Frankrijk lukt dat niet. Kan een president zeggen dat zijn verkeersovertreding niet geldt als deze in de vrije tijd begaan wordt? Openbare dronkenschap? Fraude? Leugens? Allemaal toegestaan als een aardig tijdverdrijf? Niemand die zo’n conclusie wenst te trekken.
In ons oversexte Europa tonen we overigens veel medeleven met slipperende hotemetoten. Wie hen veroordeelt, zou zichzelf ook misschien moeten veroordelen. Het is dus wel zo veilig immoraliteit naar het domein van kruiswoordpuzzels en het aaien van de poes te verwijzen. Maar de stoeipoes van de president behoort nu net niet tot het dierenrijk, hoe dierlijk zijn gevoelens ook zijn.
Wat moeten we met Hollande? In Nederland voelen we enige sympathie-op-de-klank-af met hem. Maar nemen we met het mannetje ook zijn gehijg en gelieg voor lief? Een publiek figuur, en zeker een staatshoofd, heeft een voorbeeldfunctie. Ook in zijn vrije tijd.
Een president weet dat hij weinig privéleven heeft. Hij kan eenvoudigweg niet de katjes in het donker knijpen. Hoe zat dat ook weer met Clinton? Slechts Mao kon zijn smerigheden min of meer geheim houden. Maar onder zware dwang. “Als u wist wat u niet behoort te weten, wordt dat wel uw dood.” Zijn vriendinnetjes en sexslaven leven nog - in grote onwetendheid.
Hoe verziekt onze maatschappij ook is, en welke ‘vrijheden’ sommigen zichzelf ook gunnen, die ziekte en vrijheid zijn niet besteed aan een president. Het is trouwens een teken van bijziendheid dat we fraude met centjes nog altijd ernstiger nemen dan fraude met huwelijkstrouw.
Nachtelijke leeuwenmoed gaat ten koste van de energie overdag. Wel, Hollande, laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Anders mag je van mij van het veld gestuurd worden.
Bram Krol